naleśniki - przepis podstawowy

By | 10:25 Leave a Comment

Składniki :

wersja I

500g mleka (100%)
250g mąki pszennej (50%)
3 jajka (30%)
4g cukru (0,8%)
4g soli (0,8%)

RECIPE IN TOTAL
908g
181,6%


wersja II

500g mleka (100%)
230g mąki pszennej (46%)
20g mąki ziemniaczanej (4%)
3 jajka (30%)
4g cukru (0,8%)
4g soli (0,8%)
olej do ciasta

Przygotowanie :


etap I

mąka pszenna (+ mąka ziemniaczana)
250g mleka
jajka
cukier
sól
olej


  1. Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, cukier i sól, dodać mleko, dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Ciasto ma być gładkie, pozbawione grudek.


etap II

250g mleka


  1. Do ciasta dodać pozostałą część mleka i dokładnie zmiksować.
  2. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 15 min. Po upływie wskazanego czasu jeszcze raz zamieszać ciasto - w razie potrzeby rozcieńczyć je mlekiem do pożądanej gęstości.
  3. Smażyć na rumiano.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :