naleśniki - przepis podstawowy

By | 10:25 Leave a Comment

Składniki :

250g mąki pszennej (100%)
3 jajka (150%)
500g mleka (200%)
4g cukru (1,6%)
4g soli (1,6%)


Przygotowanie :


etap I

250g mąki pszennej
3 jajka
300g mleka
4g cukru
4g soli


  1. Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, cukier i sól, dodać mleko, dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Ciasto ma być gładkie, pozbawione grudek.


etap II

200g mleka


  1. Do ciasta dodać pozostałą część mleka i dokładnie zmiksować.
  2. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 15 min. Po upływie wskazanego czasu jeszcze raz zamieszać ciasto - w razie potrzeby rozcieńczyć je mlekiem do pożądanej gęstości.
  3. Smażyć na rumiano.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :