Składniki :
wersja I
500g mleka (100%)
250g mąki pszennej (50%)
3 jajka (30%)
4g cukru (0,8%)
4g soli (0,8%)
RECIPE IN TOTAL
908g
181,6%
wersja II
500g mleka (100%)
230g mąki pszennej (46%)
20g mąki ziemniaczanej (4%)
3 jajka (30%)
4g cukru (0,8%)
4g soli (0,8%)
olej do ciasta
Przygotowanie :
etap I
mąka pszenna (+ mąka ziemniaczana)
250g mleka
jajka
cukier
sól
olej
- Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, cukier i sól, dodać mleko, dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Ciasto ma być gładkie, pozbawione grudek.
etap II
250g mleka
- Do ciasta dodać pozostałą część mleka i dokładnie zmiksować.
- Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 15 min. Po upływie wskazanego czasu jeszcze raz zamieszać ciasto - w razie potrzeby rozcieńczyć je mlekiem do pożądanej gęstości.
- Smażyć na rumiano.
0 komentarze :