pierniczki - jak alpejskie

By | 01:33 Leave a Comment

Składniki :

1kg mąki
8 żółtek
3 białka
330g cukru
24g kakao
184g kwaśnej śmietany
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka kawy
1 łyżeczka cynamonu
250g masła
400g miodu
ew. marmolada do nadziewania


Przygotowanie :

  1. Kakao wymieszać z mąką w dużej misce i odstawić.
  2. Miód zagotować z przyprawami, odstawić i włożyć masło, żeby się rozpuściło. Poczekać aż masa przestygnie (może być ciepła, byle nie gorąca).
  3. W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić (po dodaniu sody śmietana zwiększa swoją objętość).
  4. Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijając dodawać żółtka.
  5. Ubite jajka wlewać do mąki delikatnie mieszając, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą (ciasto będzie dosyć rzadkie).
  6. Odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce (w tym czasie ciasto mocno zgęstnieje).
  7. Następnego dnia ciasto podsypywać mąką, wałkować na grubość ok. 3-4 mm i wykrawać pierniczki.
  8. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową i oprószyć mąką. Pierniczki ułożyć w dość dużych odstępach. Małe lub z wycięciami piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 7-8 minut, duże, bez wycięć w środku lub nadziewane około 10-12 minut.
  9. Upieczone pierniczki wystudzić na kratce kuchennej, polukrować i odstawić do wyschnięcia (np. na całą noc). Następnie przełożyć do puszek i wynieść do chłodnego pomieszczenia.
  10. Następnego dnia pierniczki przykryte cieńszą warstwą ciasta mogą się zapaść w miejscu nadzienia.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :