chleb - teściowej, wieloziarnisty

By | 07:27 Leave a Comment

Składniki :


1 bochenek :

412g wody
76g zakwasu żytniego 100%
100g mąki pszennej chlebowej
200g mąki pszennej uniwersalnej
178g mąki żytniej razowej T720
30g otrąb
6g soli
25g słonecznika
25g pestek dyni
20g siemia lnianego
2,5g cukru


2 bochenki :

824g wody
152g zakwasu żytniego 100%
200g maki pszennej chlebowej
400g mąki pszennej uniwersalnej
356g mąki żytniej razowej T720
60g otrębów
12g soli
50g słonecznika
50g pestek dyni
40g siemia lnianego
5g cukru


Przygotowanie :

  1. Wszystkie składniki (oprócz nasion) wymieszać do połączenia składników.
  2. Metodą strech&fold wyrobić ciasto 50 razy.
  3. Dodać nasiona, ponownie wymieszać tą samą metodą 20 razy.
  4. Odstawić do podrośnięcia.
  5. Po około godzinie złożyć ciasto w misce. Odstawić do podwojenia objętości.
  6. Wyłożyć na omączony blat. Wstępnie uformować w kulę. Pozostawić na 15 min.
  7. Po tym czasie ciasto uformować w owalny bochenek. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Odstawić do podwojenia objętości.
  8. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200stC, pierwsze 20 min z parą.
  9. Przed pokrojeniem wystudzić.



koszt (2 bochenki) :

woda 1gr
zakwas żytni 25gr
maka pszenna chlebowa 57gr
mąka pszenna uniwersalna 99gr
mąka żytnia razowa T720 1,10gr
otręby 64gr
sól 1gr
słonecznik 30gr
dynia 77gr
siemię lniane 33gr
cukier 1gr

łącznie : 4,98gr

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :