kluski serowe - leniwe (bez ubijania białka)

By | 03:54 Leave a Comment

Składniki :

300g zmielonego białego sera
1 jajko
sól
1 łyżka mąki ziemniaczanej (ok 11g)
około 1/3 szklanki mąki pszennej (ok 56g)


Przygotowanie :

  1. Twaróg przełożyć do miski, dodać sól i rozmącone jajko. Wymieszać widelcem do połączenia się składników.
  2. Obydwie mąki wymieszać ze sobą.
  3. Na stolnicę wysypać część mąki, na to wyłożyć masę serową, na wierzch przesiać resztę mąki.
  4. Przy pomocy plastikowej skrapki zagnieść ciasto serowe w kulę. W razie potrzeby dodać więcej mąki pszennej.
  5. Ciasto podzielić na 2 części i z każdej uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką. Każdy wałek rozpłaszczyć szerokim nożem/widelcem i pokroić ukośnie na kawałki.
  6. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, dodać kluski i gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiać łyżką cedzakową.
  7. Podawać z ulubionymi dodatkami.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :