Składniki :
500g mleka
3 żółtka
125g drobnego cukru
60g skrobi kukurydzianej
200g miękkiego masła
125g masy pralinowej
Przygotowanie :
- Żółtka z cukrem, skrobią i odrobiną mleka zmiksować, do połączenie.
- Pozostałą część mleka zagotować, zdjąć z ognia, energicznie mieszając masę jajeczną wlać ją powoli do gorącego mleka. Mieszając gotować, aż masa zgęstnieje do konsystencji gęstego budyniu.
- Przykryć szczelnie folią spożywczą tak, aby ściśle przylegała do masy. Odstawić na 10 minut.
- Po tym czasie, do jeszcze ciepłej masy dodać 100g miękkiego masła pokrojonego w drobną kostkę i mieszać, aż całość się połączy
- Ponownie przykryć szczelnie folią i odstawić na 1 do 2 godzin do lodówki.
- W tym czasie zmiksować masę pralinową z pozostałą częścią masła, odstawić (masa powinna zachować temperaturę pokojową).
- Wyjąć z lodówki schłodzony krem, zmiksować, żeby go nieco ocieplić i wygładzić, dodać masę maślano-pralinową, zmiksować na gładki krem.
0 komentarze :