krem do tortu - pralinowy

By | 03:20 Leave a Comment

Składniki :

500g mleka
3 żółtka
125g drobnego cukru
60g skrobi kukurydzianej
200g miękkiego masła
125g masy pralinowej


Przygotowanie :

  1. Żółtka z cukrem, skrobią i odrobiną mleka zmiksować, do połączenie.
  2. Pozostałą część mleka zagotować, zdjąć z ognia, energicznie mieszając masę jajeczną wlać ją powoli do gorącego mleka. Mieszając gotować, aż masa zgęstnieje do konsystencji gęstego budyniu.
  3. Przykryć szczelnie folią spożywczą tak, aby ściśle przylegała do masy. Odstawić na 10 minut.
  4. Po tym czasie, do jeszcze ciepłej masy dodać 100g miękkiego masła pokrojonego w drobną kostkę i mieszać, aż całość się połączy
  5. Ponownie przykryć szczelnie folią i odstawić na 1 do 2 godzin do lodówki.
  6. W tym czasie zmiksować masę pralinową z pozostałą częścią masła, odstawić (masa powinna zachować temperaturę pokojową).
  7. Wyjąć z lodówki schłodzony krem, zmiksować, żeby go nieco ocieplić i wygładzić, dodać masę maślano-pralinową, zmiksować na gładki krem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :