masa pralinowa

By | 03:00 Leave a Comment

Składniki :

250 g cukru pudru
125 g orzechów laskowych
125 g migdałów


Przygotowanie :

  1. W garnku o grubym dnie podgrzać cukier, aż zacznie zamieniać się w karmel; nie mieszać, czekać cierpliwie, aż masa osiągnie ciemnozłoty kolor.
  2. Wrzucić orzechy, wymieszać dokładnie i przełożyć na papier do pieczenia lub matę silikonową. Odstawić do stwardnienia.
  3. Po godzinie połamać karmel z orzechami na drobne kawałki, wrzucić do malaksera i zmiksować. Na początku pralina będzie w proszku, ale im dłużej będziemy miskować, tym bardziej kremową zyska konsystencję.
  4. Przechowywać w słoiku lub w naczyniu pod przykryciem w lodówce; przed użyciem do kremu, zmiksować potrzebną ilość, żeby przywrócić jej kremową konsystencję, ponieważ w lodówce nieco twardnieje.









Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :