kluski ziemniaczane - formowanie

By | 21:11 Leave a Comment

kluski czarne

  1. Gotowe ciasto spłaszczyć w misce.
  2. Zwilżonymi rękoma nabierać porcję ciasta i formować w ręku kulki.
  3. W miarę możliwość kulki powinny mieć jednakową wielkość.


kluski kopytka i leniwe



  1. Gotowe ciasto podzielić na 4-6 części.
  2. Z każdej części uformować wałeczek, który delikatnie spłaszczyć. Dodatkowo za pomocą widelca można wykonać na jego wierzchu wgłębienia (coś w rodzaju kratki).
  3. Tak ozdobiony wałek pokroić pod skosem, formując kluski w kształcie rombów.


kluski szare / przecierane


  1. Gotowe ciasto wykładać porcjami na deskę i wyrównać rozprowadzając je dość cienką warstwą.
  2. Tępą stroną noża bądź łyżką zsuwać niewielkie porcje ciasta do wrzącej wody.
  3. W miarę możliwość porcje ciasta powinny mieć jednakową wielkość.


kluski śląskie


Sposób I

  1. Gotowe ciasto podzielić na 4-6 części.
  2. Z każdej części uformować wałeczek o średnicy ok 1 cm, który delikatnie spłaszczyć ręką.
  3. Kroić niewielkie kluseczki pod kątem prostym.



Sposób II

  1. Gotowe ciasto podzielić na 4-6 części.
  2. Z każdej części uformować wałeczek o średnicy ok 1 cm. Kroić pod kątem prostym na części ok 2 cm każda.
  3. Z każdego kawałka ciasta w dłoniach uformować kulkę. Końcem drewnianej łyżki lub palcem zrobić małe wgłębienie w środku.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :