kuchenne porady - rodzaje i zastosowanie białego cukru

By | 00:30 Leave a Comment

cukier puder


  1. a.k.a. confectioners' sugar, icing sugar, and icing cake
  2. drobno zmielony cukier kryształ, w proszek
  3. w warunkach przemysłowych dodawana jest do niego mąka kukurydziana bądź tricalcium phosphate aby zapobiec zbrylaniu się (drobne cząsteczki cukru szybciej wychwytuja wilgoć) w objętości 3-5 % - stąd nie można go uzywać jako zamiennika cukru kryształu w herbacie czy kawie
  4. w warunkach domowych można go wytworzyć poprzez zmielenie w młynku bądź w moździerzu
  5. używany gdy cukier ma się szybko rozpuścić i zapewnić gładką konsystencję - np przy lukrach czy kremach ozdobnych. Często stosowany również jako posypka albo gdy należy nadać potrawie delikatnego słodkiego posmaku
  6. z uwagi na wielkość kryształków cukru gotowy produkt ma konsystencję gęstszą niż przy cukrze krysztale
  7. zastepujemy cukrem kryształem w stosunku 1:1 wagowo


cukier kryształ


  1. najpopularnieszy rodzaj cukru


cukier gruboziarnisty


  1. cukier stosowany do dekoracji potraw

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :