pączki - oponki serowe II

By | 10:29 Leave a Comment

Składniki :

300g twarogu
2 średnie jajka
50g zwykłego cukru
20g masła
300g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 łyżki spirytusu 95%
olej roślinny albo smalec
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie :

  1. Mąkę wymieszać razem z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
  2. Ser biały zmielić.
  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową pianę, pod koniec dodając do nich pastę waniliową.
  4. Do mąki dodać pokrojone na małe kawałki masło i rozetrzeć je. Dodać zmielony ser, ubite jajka z cukrem i wanilią oraz spirytus. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
  5. Przełożyć ciasto na stolnicę mocno oprószoną mąką i rękami rozpłaszczyć na placek grubości ok. 0,5cm. Foremkami wycinać krążki i w środku każdego dodatkowo otwór.
  6. Wycięte oponki delikatnie przekładać na rozgrzany w garnku olej i smażyć do zrumienienia z obu stron. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
  7. Ostudzone ciastka oprószyć cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :