pieczywo - pszenne tortille

By | 12:38 Leave a Comment

Składniki :


386 g mąki pszennej (100%)
213 g ciepłego mleka (55%)
68 g smalcu (18%)
5 g soli (1,2%)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie :

  1. W misce umieścić mąkę pszenną i smalec. Połączyć do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  2. Dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać.
  3. Dodać ciepłe mleko i zagnieść do momentu uzyskania gładkiej kuli.
  4. Podzielić ciasto na 8 części. Każdą część uformować w kulę, odstawić do rozluźnienia na około 30 min.
  5. Po tym czasie każdy kęs ciasta rozwałkować na okrąg. Smażyć na suchej rozgrzanej patelni.
  6. Aby tortille były miękkie należy po usmażeniu przełożyć każdą z nich do pojemnika i szczelnie przykryć.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :