ciasto kruche - kokosowe, ze śliwkami

By | 07:00 Leave a Comment

Składniki :


Ciasto :

300 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
1 jajko
66 g wiórków kokosowych


Nadzienie :

1,5 kg śliwek
60 g cukru
łyżeczka cynamonu
23 g mąki ziemniaczanej


Nadzienie :

  1. Ciasto : Masło posiekać z mąką i pozostałymi suchymi składnikami.
  2. Dodać jajko oraz ekstrakt i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
  3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.
  4. Nadzienie : Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Usunąć pestki.
  5. Śliwki przełożyć do garnka, dodać cukier, cynamon i dusić ok 20 minut.
  6. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do śliwek. Wymieszać aż zgęstnieje.
  7. Przestudzić.
  8. Blaszkę o wymiarach 24 x 36cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć połowę ciasta, nakłuć widelcem. Wyłożyć masę śliwkową i pokruszyć na wierzch pozostałe ciasto.
  9. Piec w 175stC przez ok 45 minut.
  10. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :