przetwory - mus z dyni (wersja z piekarnika)

By | 05:15 Leave a Comment

Składniki :

dynia bądź jej część


Przygotowanie :

  1. Dynię pokroić razem ze skórą na mniejsze kawałki, usunąć pestki.
  2. Piekarnik nagrzać do 180stC.
  3. Kawałki dyni ułożyć w woreczku do pieczenia, szczelnie zamknąć. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut do miękkości (wbity widelec powinien łatwo wchodzić w miąższ). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
  4. Wyjąć łyżką upieczony miąższ ze skórki i zmiksować go blenderem na gładkie pure. Jeśli dynia jest bardzo wodnista, a potrzebujemy ją do placków, kotletów lub na sernik, wówczas można ją trochę odcisnąć w gazie.



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :