przetwory - mus truskawkowy

By | 08:56 Leave a Comment

Składniki :

1300 g truskawek, odszypułkowanych
cukier - wg uznania
sok z połowy cytryny


Przygotowanie :

  1. Truskawki pokroić na pół, zasypać cukrem i odstawić na godzinę.
  2. Owoce podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Następnie gotować je na małym ogniu przez 30 minut lub dłużej do otrzymania preferowanej konsystencji.
  3. W przypadku wodnistych (deserowych) truskawek w trakcie gotowania można odlewać stopniowo wytworzony sok z truskawek - skróci to znacząco czas przygotowania musu.
  4. Gorący mus przełożyć do suchych i wyparzonych słoików, zakręcić. Odstawić dnem do góry.
  5. Tak przygotowany mus nie wymaga pasteryzacji.
  6. Wystudzony mus będzie miał gęstszą konsystencję, niż w chwili przekładania do słoików.
  7. Mus truskawkowy przed przełożeniem do słoików można przetrzeć przez sito.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :