Składniki :
1 kg twarogu tłustego, zmielonego
10 jajek, oddzielnie białka i żółtka
250g masła
300g cukru
30g mąki pszennej / ziemniaczanej?
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
Przygotowanie :
- W misce utrzeć żółtka z 200g cukru do uzyskania jasnej, puszystej masy.
- W misce utrzeć zmielony twaróg z miękkim masłem. Na koniec dodać ekstrakt.
- W misce ubić na sztywno białka z 50 g cukru.
- Do masy serowej dodać masę jajeczną, dokładnie wymieszać. Dodać mąkę. Na koniec dodać masę białkową, wymieszać do połączenia składników.
- Masę sernikową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Wyrównać.
- Piec w temp 180stC (130-160?) w kąpieli wodnej.
- Studzić w delikatnie uchylonym piekarniku.
0 komentarze :