sernik - sernik Gusi

By | 10:56 Leave a Comment

Składniki :

1 kg twarogu tłustego, zmielonego
10 jajek, oddzielnie białka i żółtka
250g masła
300g cukru
30g mąki pszennej / ziemniaczanej?
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego


Przygotowanie :

  1. W misce utrzeć żółtka z 200g cukru do uzyskania jasnej, puszystej masy.
  2. W misce utrzeć zmielony twaróg z miękkim masłem. Na koniec dodać ekstrakt.
  3. W misce ubić na sztywno białka z 50 g cukru.
  4. Do masy serowej dodać masę jajeczną, dokładnie wymieszać. Dodać mąkę. Na koniec dodać masę białkową, wymieszać do połączenia składników.
  5. Masę sernikową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Wyrównać.
  6. Piec w temp 180stC (130-160?) w kąpieli wodnej.
  7. Studzić w delikatnie uchylonym piekarniku.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :