spiralki drożdżowe, z serem i lemon curd

By | 22:36 Leave a Comment

Składniki - ciasto drożdżowe :

340 g mąki pszennej (100%)
55g oleju (16,2%)
40g żółtek (11,8%)
7g suchych drożdży (2,1%)
200g mleka (58,8%)
26g cukru (7,6%)
4g soli (1,2%)


Składniki - masa serowa :

250 g twarogu półtłustego
1 jajko
2 łyżki proszku budyniowego
cukier waniliowy
2 łyżki cukru
lemon curd

Składniki - lukier :

łyżka kwaśnej śmietamy 18 %
łyżka lemon curd
cukier puder do smaku


Przygotowanie :

  1. Z podanego przepisu wychodzi 7 sztuk.
  2. Składniki na ciasto wyrobić i zostawić do wyrośniecia.
  3. Po upływie godz.ciasto walnąć pięścią i wyjąć na delikatnie podsypany mąką blat,cieńko rozwałkować na prostokąt.
  4. Na środku prostokąta rozsmarować połowę masy serowej, nakryć ciastem z jednej strony, na górę tego nałożyć lemon curd i resztę masy serowej i znowu nakryć ciastem pozostałym z tej drugiej strony.
  5. Pociąć nożem na paski i każdy pasek skręcić, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Tak przygotowane drożdżówki odstawić do napuszenia na ok.15 min.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20-25 min.
  8. Gorące lukrować.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :