tiramisu - lżejsza wersja

By | 22:07 Leave a Comment

Składniki :

450 g skyra
150 g mascarpone
5 łyżeczek brązowego cukru
ekstrakt waniliowy
140 g podłużnych biszkoptów
kakao
kawa rozpuszczalna (ok. 3 łyżki)
opcjonalnie kilka kropel rumu do kawy


proporcje na naczynie 21×15 cm

Przygotowanie :

  1. 3 łyżki kawy rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i odstawić do ostudzenia.
  2. Kawę przelać do miseczki, biszkopty delikatnie namoczyć z każdej strony i ułożyć w naczyniu do tiramisu.
  3. W misce wymieszać skyr z mascarpone, ksylitolem i łyżeczką ekstraktu waniliowego.
  4. Wyłożyć połowę masy na biszkopty i powtórzyć czynność z namoczeniem i ułożeniem biszkoptów. Wyłożyć drugą część masy, wyrównać i wstawić przykryte do lodówki, najlepiej na całą noc.
  5. Przed podaniem oprószyć kakao.

Starszy post Strona główna

0 komentarze :