biszkopt na pojedyńcze blaty

By | 00:57 Leave a Comment

Składniki :

2 jajka
73 g cukru
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej


Przygotowanie :

  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
  2. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
  3. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

  4. Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
  5. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.


Składniki :

2 jajka
50 g cukru
35 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
14 g oleju
15 mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli


Przygotowanie :

  1. W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i solą na jasną, puszystą masę. Gdy cukier się rozpuści, dodać olej i jeszcze chwilę ubijać.
  2. W drugiej misce ubić białka, dodać resztę cukru i sok cytrynowy, ubijać, aż cukier się rozpuści.
  3. Pianę delikatnie połączyć z masą żółtkową , a na to stopniowo przesiewać obydwie mąki (po około 1/3 porcji na raz) ostrożnie mieszając łyżką. Na koniec wlać mleko i ponownie wymieszać.
  4. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy (20 cm średnicy)
  5. Piec 15-20 minut.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :