biszkopt na pojedyńcze blaty

By | 00:57 Leave a Comment

I

Składniki :

2 jajka
0,33 szklanki cukru (73g)
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25 minut (do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

źródło : www.mojewypieki.com

II

Składniki :

2 jajka
50g cukru
35g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju (14g)
1 łyżka mleka (15g)
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i solą na jasną, puszystą masę. Gdy cukier się rozpuści, dodać olej i jeszcze chwilę ubijać.

W drugiej misce ubić białka, dodać resztę cukru i sok cytrynowy, ubijać, aż cukier się rozpuści.

Pianę delikatnie połączyć z masą żółtkową , a na to stopniowo przesiewać obydwie mąki (po około 1/3 porcji na raz) ostrożnie mieszając łyżką. Na koniec wlać mleko i ponownie wymieszać.

Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy (20 cm średnicy)

Piec 15-20 minut.

źródło : www.arabeskawaniliowa.blog.pl

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :