gofry drożdżowe

By | 01:59 Leave a Comment
Składniki :

188 g mleka
57 g masła
170 g mąki (nie wyżej niż 550!)
1 łyżeczka (3 g) cukru wanilinowego
szczypta soli 3 g drożdży instant lub 6 g drożdży świeżych
1 duże jajko
kilka kropel olejku waniliowego
Przygotowanie :

  • Rozpuścić masło w mleku na małym ogniu - ma być letnie.
  • Wymieszać suche składniki.Ubić trzepaczką z mlekiem. Dodać jajko roztrzepane z olejkiem, jeszcze raz ubić do dobrego połączenia składników. Przykryć folią, wstawić do lodówki na noc (12-24 h).
  • Rano smażyć w bardzo mocno nagrzanej gofrownicy, czas smażenia zależy od gofrownicy ale gofry mają być rumiane i chrupiące z wierzchu a miękkie w środku.
  • english version

    więcej przepisów na gofry znajdziesz w tym miejscu.

    Nowszy post Starszy post Strona główna

    0 komentarze :