gofry na maślance

By | 04:41 Leave a Comment
Składniki :

1 jajko
128 g mąki
48 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki (2 g) proszku do pieczenia
0,25 łyżeczki (2 g) sody oczyszczającej
1 łyżka (13 g) cukru
szczypta soli
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
0,75 szklanki maślanki (180g)?
63 g mleka
6 łyżek (83 g) oleju
Przygotowanie :

  • Białko oddzielić od żółtka. Ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt.
  • W misce wymieszać składniki: mąkę, mąkę ziemniaczaną sól, proszek do pieczenia i sodę.
  • W drugiej misce rozbełtać widelcem żółtko z maślanką i mlekiem. Wlać olej i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej mikstury.
  • Połączyć składniki obu misek, bardzo szybko i krotko mikserem. Dodać ubite na sztywno białko. Wymieszać delikatnie łyżką.
  • Piec gofry na rumiano. Podawać z ulubionym dżemem, cukrem pudrem czy frużeliną.
  • english version

    więcej przepisów na gofry znajdziesz w tym miejscu.

    Nowszy post Starszy post Strona główna

    0 komentarze :