gofry na jogurcie

By | 23:15 Leave a Comment
Składniki :

115 g kwaśnej śmietany
1,5 szklanki kefiru albo jogurtu naturalnego
125 g zimnej wody
1 czubata łyżka (13 g) cukru pudru
1 łyżka (14 g) stopionego masła
2 jajka
1 pełna łyżeczka (7 g) sody oczyszczonej
340 g mąki
szczypta soli
Przygotowanie :

  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
  • Do miski wlać śmietanę, jogurt albo kefir, wodę, dodać żółtka, sól, cukier i 1 łyżkę stopionego masła. Całość zmiksować na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę – tyle, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany . Delikatnie połączyć ciasto z białkami.
  • Odstawić na 20 minut.
  • Piec na rumiano.
  • english version

    więcej przepisów na gofry znajdziesz w tym miejscu.

    Nowszy post Starszy post Strona główna

    0 komentarze :