Kruchy spód :
250g mąki pszennej 100g cukru pudru 125g masła 8g cukru waniliowego 1 jajko
Masa serowa :
1 kg twarogu 8 jajek 100g miękkiego masła 250g cukru 3 łyżki cukru waniliowego (24g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (33g) 100g rodzynek ulubiony aromat żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane
Lukier :
sok z 1 cytryny 150 g cukru pudru 1 białko
Przygotowanie :
- Spód : Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu.
- Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki.
- Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm, ponakłuwać widelcem.
- Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.
- Masa serowa : Twaróg zemleć.
- Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.
- Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Można dodać ulubiony aromat.
- Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.
- Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C.
- Lukier : wycisnąć sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Gęstość można regulować cukrem pudrem.
- Wystudzony sernik posmarować lukrem. Można też posmarować same paski - co jest bardziej pracochłonne, ale będą one lepiej widoczne.
0 komentarze :