Ciasteczkowy spód :
forma o średnicy 20cm
150g digestive w gorzkiej czekoladzie
70g orzechów włoskich
40g masła
Masa truskawkowa :
500g świeżych truskawek
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego
260g śmietany kremówki
90g miodu
40g cukru
20g żelatyny
1/4 - 1/3 szklanki wody
Przygotowanie :
- Ciasteczkowy spód : wszystkie składniki zmiksować na mokry piasek.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wcisnąć w spód, wyrównać.
- Masa truskawkowa : żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody.
- W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (nie ubijać jej wcześniej), miód, cukier, żelatynę. Wszystko zmiksować na gładką masę.
- Wylać na spód ciasteczkowy i włożyć do lodówki do stężenia.
- Przed podaniem udekorować.
0 komentarze :