sernik migdałowy

By | 08:06 Leave a Comment

Składniki - spód :

250g margaryny
510g mąki pszennej
165g cukru
4 żółtka
28g kwaśnej śmietany
16g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki - masa serowa :

1kg zmielonego sera białego
170g cukru
2 żółtka
6 białek
2 budynie waniliowe bez cukru (2x40g)
58g oleju
olejek migdałowy


Przygotowanie :

  1. Spód : Składniki na ciasto(bez białek )wsypać do miski i dokładnie zagnieść. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, ciasto podzielić na dwie części, jedną rozłożyć na blachę a drugą zamrozić (aby można było je zetrzeć na tarce).
  2. Spód sernika podpiec na złoto przez ok 15 min w temp. 180 C.
  3. Masa serowa : Żółtka lekko utrzeć z cukrem,dodać olej i ucierając dodawać ser,wymieszać, następnie wsypać budynie, wlać olejek i ubitą na sztywno pianę.
  4. Ser lekko wymieszać i wyłożyć na spód ciasta, na wierzch rozłożyć drugą część ciasta(startą na tarce).
  5. Piec w temp. 180 C przez ok 50 min.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :