Składniki :
180g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 100g rozpuszczonego, schłodzonego masła 350g karmelu z puszki 5 jaj 40g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie :
- Masło wymieszać w misce razem z karmelem.
- Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, jeszcze chwilkę zmiksować do rozpuszczenia cukru.
- Do masła z karmelem dodajemy żółtka, mąki, proszek do pieczenia, aromat,. miksujemy wszystko na gładką masę. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką.
- Przelewamy do formy keksowej, którą wcześniej natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.
- Wystudzić na kratce.
0 komentarze :