babka karmelowa

By | 22:46 Leave a Comment

Składniki :

180g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
100g rozpuszczonego, schłodzonego masła
350g karmelu z puszki
5 jaj
40g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie :

  1. Masło wymieszać w misce razem z karmelem.
  2. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, jeszcze chwilkę zmiksować do rozpuszczenia cukru.
  3. Do masła z karmelem dodajemy żółtka, mąki, proszek do pieczenia, aromat,. miksujemy wszystko na gładką masę. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką.
  4. Przelewamy do formy keksowej, którą wcześniej natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.
  5. Wystudzić na kratce.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :