babka cytrynowo - kiślowa

By | 00:24 Leave a Comment

Składniki :

5 jajek
226g mąki pszennej
2 kisiele cytrynowe
145g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
125g masła (roztopionego i przestudzonego)
skórka otarta z 1 cytryny
2-3 łyżki soku z cytryny
100g jogurtu greckiego lub naturalnego


Przygotowanie :

  1. W jednej misce ubić białka na sztywną pianę. Miksując, dodać cukry i żółtka. Ubijać do uzyskania puszystej masy.
  2. Do drugiej miski przesiać mąkę, wsypać kisiele, proszek do pieczenia, wrzucić skórkę z cytryny - dobrze wymieszać.
  3. Do przygotowanej masy białkowej dodać jogurt, mąkę, sok z cytryny oraz masło i delikatnie wymieszać szpatułką.
  4. Piec prze ok. 50 min w temp. 180 C.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :