babka orzechowa

By | 00:34 Leave a Comment

Składniki :

250g masła
125g wody
220g cukru
16g cukru waniliowego
170g mąki
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
50g posiekanych orzechów laskowych
2 płaskie łyżki kakao

Przygotowanie :

  1. Białka oddzielamy od żółtek.
  2. Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w garnuszku. Zagotować (mieszając) do rozpuszczenia się cukru, natychmiast zdjąć z palnika. Przestudzić, masa może być lekko ciepła.
  3. Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao - przesiać.
  4. Do miksera wlać przestudzoną masę maślaną. Następnie wsypać przesiane składniki, dodać żółtka, posiekane orzechy - wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek, wymieszać delikatnie łyżką.
  5. Formę na babkę o wysokości 10 cm i szerokości 23 cm (w najszerszym miejscu) , z kominkiem, wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 175ºC około 45 minut (czas jest tu bardzo różny w zależności od piekarnika, należy już wcześniej sprawdzać patyczkiem, czy nie jest surowa).
  6. Ostudzić, posypać pudrem lub polać polewą.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :