chleb owsiany górski

By | 23:30 Leave a Comment

Składniki :

50g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%
225g mąka żytnia typ 720
100g płatki owsiane ( do ciasta)
20g płatki owsiane (na posypkę)
7g sól
15g masło
15g słód jęczmienny (lub miód)
150g mąka pszenna typ 750
345g woda

1 faza - półkwas :

50g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%
50g mąka żytnia typ 720
20g woda o temp 24oC

Zakwas rozprowadzić w wodzie, dodać mąkę, całość zamieszać i pozostawić do fermentacji na 8 godzin.

2 faza - kwas i maczanka z płatków owsianych :

kwas :

120g półkwas (cała faza poprzednia)
205g woda o temp 30 oC
175g mąka żytnia typ 720

Wymieszać na zasadzie jak w fazie poprzedniej i pozostawić pod przykryciem na 5-7 godzin.

maczanka z płatków owsianych :

100g płatki owsiane
150g wrzątek

Płatki zalać wrzątkiem i pozostawić na identyczny czas jak kwas (5-7 godzin).

3 faza - ciasto właściwe :

500g kwas (faza poprzednia)
250g maczanka z płatków owsianych
7g sól
15g masło
15g słód jęczmienny jasny
150g mąka pszenna typ 750
20g płatki owsiane na posypkę (nie do ciasta)

Wszystkie składniki ciasta mieszaj 15 minut, następnie przełóż starannie do formy. Wyrównaj szpatułką, posyp 20g pozostałych płatków owsianych i pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem aż podwoi objętość.

Piec z zaparowaniem 5 minut w temp 220oC i następnie 35 minut w temp 180-190oC.

Po wyjęciu odczekaj do schłodzenia bochenka.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :