Składniki :/p>
1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego
2/3 szklanki mleka
1/4 szklanki wody źródlanej
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka drożdży
Składniki - posypka :
1 jajko
2 łyżki słodkiej śmietanki
nasiona do posypania
Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem.
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.
Wyjąć ciasto i lekko wyrobić.
Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki (ja upiekłam jeden duży bochenek w wysokiej formie o wymiarach dolnych 26 x 13 cm). Zostawić je na 1 godzinę, przykryte, do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki, posypać nasionami.
Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, potem zmniejszyć do 190º i piec jeszcze 20 minut (jeden duży bochenek piekę dłużej o 5 minut niż 2 małe).
Studzić na kratce.
0 komentarze :