chleb tostowy

By | 22:58 Leave a Comment

Składniki :

540 g mąki pszennej dowolnej
310-320 g wody
20 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
czubata łyżka masła
czubata łyżka mleka w proszku
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto - najłatwiej to zrobić mikserem.

Kiedy będzie gładkie, przełożyć do miski wysmarowanej olejem roślinnym, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. godzinę.

Z ciasta uformować podłużny bochenek i przełożyć go do wysmarowanej olejem roślinnym formy keksowej o długości 30 cm.

Wierzch spryskać olejem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40-60 minut (ciasto podwoi objętość).

W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st C. Na dno wsypać 1/2 szklanki kostek lodu. Zdjąć folię, wstawić chleb i piec 30 minut. Jeśli po tym czasie chleb jest rumiany, wyjmujemy go z formy, z powrotem wkładamy do piekarnika i dopiekamy kolejne 10-15 minut. Chleb jest gotowy, jeśli popukany w spód, wydaje głuchy odgłos.

Po upieczeniu wierzch można delikatnie spryskać wodą i położyć na kuchennej kratce, by ostygł.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :