Składniki :
150g masła
75g cukru pudru
230g mąki pszennej
1 żółtko
szczypta soli
kilka kropel ulubionego aromatu lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
75g posiekanych orzechów włoskich
75g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie :
- Masło (najlepiej zimne), cukier puder, mąkę, żółtko, sól, aromat umieścić w malakserze i wyrobić w nim ciasto (można również ręcznie). Ciasto wyjąć i wmieszać posiekane bakalie.
- Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując delikatnie mąką; wycinać ciasteczka (ciastka wykonane tą metodą wychodzą zgrabniejsze).
- Wycięte ciastka układać na blaszce w niewielkich odstępach od siebie. Piec w temperaturze 200ºC przez 10 - 11 minut, do zezłocenia brzegów. Wyjąć, przełożyć na kratkę do wystudzenia.
0 komentarze :