Składniki :
180 g miękkiego masła
pół szklanki cukru pudru
1/4 szklanki drobnego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka lemon curd
Przygotowanie :
- Masło utrzeć mikserem do białości. Dodać cukry i dalej miksować. Miksując dodawać jajko, skórkę i sok z cytryny, wanilię.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy maślanej. Zmiksować.
- Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą, schłodzić przez godzinę w lodówce. Lemon curd nałożyć do rękawa cukierniczego (można również nakładać go łyżeczką).
- Przygotować blachę, pokryć ją papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta robić nieduże kulki (moje ważyły ok. 13 g), układać na blaszce w odstępach (urosną). Każde ciastko lekko spłaszczyć i zrobić w nim głębokie i szerokie wgłębienie (niemal do samej blachy; inaczej ciasto urośnie a lemon curd wypłynie z ciastka; ja robiłam zakrętką od alkoholu). Wypełnić lemon curd (około 1 łyżeczki na 1 ciastko).
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Przestudzić na kratce.
0 komentarze :