Składniki - ciasto :
210g mąki pszennej
1 jajko
110g drobnego cukru
100g zimnego, posiekanego masła
Składniki - wypełnienie :
6 brzoskwiń
1 paczka budyniu
80g kaszy manny
110g cukru
16g cukru wanilinowego
łyżeczka esencji waniliowej
250g kwaśnej śmietany
3 jajka
500g mleka
Przygotowanie :
- Ciasto : wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagnieść, uformować kulę. Owinąć w folię i wsadzić do lodówki na czas przygotowania wypełnienia.
- Wypełnienie : brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Wyjąć pestki i pokroić w kostkę.
- Odlać pół szklanki mleka i rozprowadzić w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrami i esencją waniliową. Do wrzącego mleka wlać budyń i wsypać kaszę, energicznie mieszając, żeby się nie przypaliło i zrobiły grudki. Gotować chwilę, gdy masa zgęstnieje odstawić do przestygnięcia na 15 minut.
- Roztrzepać jajka ze śmietaną. Dodać do przestudzonej masy i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać pokrojone brzoskwinie.
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
- Rozwałkować 3/4 ciasta i wyłożyć nim dno i boki do połowy wysokości. Na to wylać masę. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta. Można zrobić kratkę lub powycinać foremkami dowolne kształty.
- Piec w temperaturze 175°C przez 1 godzinę.
- Przed podanie schłodzić, żeby środek stężał.
0 komentarze :