Składniki :
595g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
330g cukru
4 jajka
16g cukru waniliowego
skórka otarta z jednej cytryny
415g mleka
152g oleju
450g malin
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
- Odłóż dwie łyżki mąki do oprószenia owoców.
- Pozostałą mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia do wysokiego naczynia. Dosyp cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wbij jajka, dolej mleko i olej. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładkie, jednolite ciasto.
- Owoce opłucz, osusz a następnie oprósz odłożonymi wcześniej dwiema łyżkami mąki. Delikatnie przemieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie równomiernie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wierzch posyp owocami lekko wciskając je do środka.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. Piecz około godziny do tzw suchego patyczka.
- Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
0 komentarze :