ciasto - na soku Kubuś

By | 22:28 Leave a Comment

Składniki - biszkopt :

3 jajka 3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki - masa kubusiowa :

1 litr soku marchwiowo-jabłkowo-brzoskwiniowego
3 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
200 g masła

Składniki - masa śmietanowa :

350ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
400g serka homogenizowanego waniliowego
1 galaretka brzoskwiniowa

Dodatkowo :

2 galaretki brzoskwiniowe na wierzch ciasta

Biszkopt : białka ubić na sztywno, dodać cukier i ocet. Następnie po jednym żółtku i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni około 25-30 minut.

Odstawić do wystudzenia.

Masa kubusiowa : z litra soku odlać szklankę w której rozpuścić 3 budynie i dodać cukier.

Resztę soku zagotować, wlać rozrobione budynie i gotować tak jak tradycyjny budyń. Dokładnie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki.

Ugotowany odstawić do wystudzenia. Jak ostygnie, utrzeć masło i do utartego dawać partami budyń kubusiowy.

Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt i wstawić do lodówki, żeby masa ładnie stężała.

Masa śmietanowa : galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno, do ubitej dodać cukier i partiami serek homogenizowany. Na samym końcu dodać wystudzoną i tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać.

Śmietanę ubić na sztywno, do ubitej dodać cukier i partiami serek homogenizowany. Na samym końcu dodać wystudzoną i tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać.

Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 600 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia.

Na wierzch ciasta wylać tężejące galaretki brzoskwiniowe.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :