Składniki - biszkopt :
6 jajek
165g cukru
85g mąki pszennej
95g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Składniki - masa mleczna :
125g mleka
2 szklanki mleka w proszku (pełnego)
145g cukru
350g masła
16g cukru wanilinowego
Składniki - polewa czekoladowa :
100g gorzkiej lub mlecznej czekolady
70g masła
- Biszkopt : białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
- Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.
- Mleczna masa : mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić.
- Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
- Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.
- Polewa czekoladowa : masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
- Gotową polewą polać ciasto.
- Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem.
0 komentarze :