ciasto - mleczna kanapka, z mlekiem w proszku

By | 08:55 Leave a Comment

Składniki - biszkopt :

6 jajek
165g cukru
85g mąki pszennej
95g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju


Składniki - masa mleczna :

125g mleka
2 szklanki mleka w proszku (pełnego)
145g cukru
350g masła
16g cukru wanilinowego


Składniki - polewa czekoladowa :

100g gorzkiej lub mlecznej czekolady
70g masła


  1. Biszkopt : białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
  2. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.
  3. Mleczna masa : mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić.
  4. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
  5. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.
  6. Polewa czekoladowa : masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
  7. Gotową polewą polać ciasto.
  8. Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :