ciasto na pizze - na grubym spodzie II

By | 08:59 Leave a Comment

Składniki :

15 g świeżych drożdży
150g ciepłej wody
2g cukru
250g mąki pszennej
sól
14g oliwy z oliwek


Przygotowanie :

  1. Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i szczyptą mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, obsypać mąką, rozwałkować na placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  4. Piec przez 10 - 15 minut w temp. 220C, aż boki pizzy się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :