ciasto - placek amerykański (wiewiórka)

By | 13:06 Leave a Comment

Składniki :

4 jajka
165 g cukru
340 g mąki pszennej
152 g oleju
120 g grubo posiekanych orzechów włoskich
4 - 5 jabłek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu


Przygotowanie :

  1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy dość grubo posiekać.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka, olej, dalej ubijać.
  3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać.
  4. Jabłka i orzechy dodać do reszty ciasta, wymieszać.
  5. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (33 x 22 cm), piec około 45 - 55 minut w temperaturze 165ºC, do tzw. suchego patyczka.
  6. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :