kremówka - papieska, z kremem budyniowym i bitą śmietaną

By | 23:15 Leave a Comment

Składniki - ciasto :

2 płaty ciasta francuskiego (po 320 g każdy)


Składniki - masa budyniowa :

2 szklanki mleka
1 szklanka śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka pasty wanilliowej
150g cukru
6 żółtek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
100g masła, w temperaturze pokojowej


Składniki - masa śmietankowa :

500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody
4-5 łyżek cukru pudru


Przygotowanie :

  1. Ciasto : przygotować 2 większe płaskie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Na każdą z blaszek rozłożyć gotowy płat ciasta francuskiego, ocieplić go do temperatury pokojowej. Ponakłuwać widelcem.
  2. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 35 minut do ciemnozłotego koloru. W czasie pieczenia ciasto będzie rosło i puszyło się do góry - należy przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, by ciasto nie wyrosło wysokie. Ciasto powinno być dobrze wypieczone, ale płaskie.
  3. Po tym czasie ciasto przełożyć na kratkę, wystudzić.
  4. Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Upieczone blaty ciasta przyciąć do wymiarów blaszki.
  5. Masa budyniowa : w garnuszku z grubszym dnem zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem. Po zagotowaniu dolać do niego kremówkę, dodać pastę waniliową, wymieszać, zagotować.
  6. W międzyczasie, w osobnej miseczce zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Wlać do zagotowanej masy i ugotować jak budyń - mieszając często by nie zrobiły się grudki i by masa zgęstniała. Masę przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu) i odłożyć do całkowitego ostudzenia.
  7. W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, łyżka po łyżce, cały czas ucierając.
  8. Masa śmietankowa : śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. (Przygotować śmietanę przed samym wyłożeniem na masę budyniową, bo inaczej bardzo nam się zetnie).
  9. Na spód blaszki położyć pierwszy z blatów francuskich (tą nakłuwaną przez stroną do góry, by się nie kruszyło). Na wierzch położyć masę kremową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 1 - 2 godziny.
  10. Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową. Przykryć płatem ciasta francuskiego (pokrojonym wcześniej na 12 części, stroną nakłuwaną widelcem do masy śmietankowej). Oprószyć cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :