Składniki :
makaron spaghetti 200 g (pół opakowania)
0,5 kg parówek
1 puszka pomidorów 410 g
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
100 ml wody
1 łyżeczka brązowego cukru
szczypta pieprzu i soli
najlepiej świeże zioła - bazylia, oregano, pietruszka
Przygotowanie :
- Parówki odwijamy z folii i kroimy w plastry o grubości około 3 cm. Bierzemy po 5-6 suchych nitek makaronu i wkłuwamy w kawałek parówki po czym przesuwamy ją do środka. Ja zrobiłam po dwa kawałki na każde 5 nitek.
- W rondlu wstawiamy wodę, solimy, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy makaron. Następnie zmniejszamy palnik, przykrywamy i na malutkim ogniu gotujemy przez około 8 minut. By makaron był sprężysty (al dante). Odcedzamy.
- Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebule drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę po czym rozgrzewamy na głębokiej patelni oliwę i masło i podsmażamy te składniki przez kilka minut. Pomidory z puszki miksujemy, i razem z wodą oraz cukrem dokładamy do cebulki i czosnku. Całość dusimy pod przykryciem około pół godziny. Na sam koniec przyprawiamy do smaku ziołami, pieprzem, ewentualnie solą.
- Makaron łączymy z sosem i podajemy.
0 komentarze :