piernik miodowy - przekładany

By | 12:07 Leave a Comment

Ciasto piernikowe :

6 jaj
1 i 1/2 szklanki cukru
370 g. miodu sztucznego
1 szklanka oleju
4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 opakowania przyprawy do pierników (op = 40g)
5 łyżek herbaty granulowanej (zalać wrzątkiem do 350 ml) wystudzić i przecedzić


Masa grysikowa :

700 ml. mleka
10 łyżek kaszy manny
6 łyżek cukru
1 kostka masła


Dodatkowo :

ok. 400 g. powidła śliwkowego
polewa czekoladowa


Przygotowanie :

  1. Ciasto : jajka ubić z cukrem do białości, dodać miód, olej i zimną herbatę następnie mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika.
  2. Ciasto przelać na brytfankę i upiec przez 1 godzinę w 180 stopniach C.
  3. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na trzy placki.
  4. Masa grysikowa : 400 ml. mleka zagotować. W reszcie wymieszać cukier i grysik przelać na gotujące się mleko i zagotować na gęsto. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce zimnego grysiku.
  6. Sposób przełożenia : piernik + powidło + masa + piernik + powidło + masa + piernik.
  7. Cisto można polać polewą czekoladową, lukrem, albo posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :