calzone

By | 23:03 Leave a Comment

Ciasto drożdżowe :

450g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
8 g drożdży suchych
2 łyżki oliwy z oliwek
250g ciepłego mleka


Nadzienie :

4 łyżki oliwy z oliwek
4 czerwone cebule, drobno pokrojone
2 ząbki czosnku, posiekane
220g pieczarek, pokrojonych
220g czarnych oliwek (pokrojonych na plasterki)
2 - 4 łyżki posiekanego oregano
sól i pieprz do smaku
220g świeżego parmezanu lub cheddara, startego na tarce

Przygotowanie :

  1. Ciasto : mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie
  2. Wyrobione ciasto uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości.
  3. Nadzienie : na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć do miękkości. Dodać grzyby, smażyć kolejne kilka minut. Ściągnąć patelnię z palnika, dodać oliwki, oregano i przyprawy. Odstawić.
  4. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
  5. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia.
  6. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :