ciasto - lamingtony

By | 22:37 Leave a Comment

Ciasto ucierane :

100g miękkiego masła
400g cukru pudru
2 jajka
4 łyżki płynnego miodu
250g mleka
500g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo :

400g wiórków kokosowych
polewa czekoladowa z ulubionego przepisu
galaretki owocowe (tyle kolorów ile chcemy)


Przygotowanie :

  1. Ciasto : masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodać jajka, a następnie na przemian dodawać stopniowo mleko z miodem i mąkę z proszkiem. Ucierać, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite.
  2. Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach około 35x25cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec w 180st, ok. 30-35minut (do suchego patyczka).
  4. Ciasto ostudzić, a następnie pokroić w kostki.
  5. Galaretka : galaretki owocowe rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu i ostudzić.
  6. Każdą kostkę zanurzać w czekoladzie/galaretce, tak, aby cała była nią pokryta, następnie obtaczać w kokosie.
  7. Odstawić do zastygnięcia.

Jeśli ktoś chce uzyskać intensywny kolor lamingtonów powinien dodać do galaretek barwniki spożywcze.



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :