Składniki :
250g mąki pszennej razowej chlebowej
250g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
20g drożdży świeżych
2 łyżki oleju słonecznikowego
300g letniej wody
Przygotowanie :
- Mąki, cukier, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo olej i wodę, łącząc wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 minut. Odłożyć w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem, do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 h).
- Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy o wymiarach 28 x 11 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.
- Przed samym pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
- Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 - 35 minut, aż bochenek ostukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.
0 komentarze :