ciasto drożdżowe - ślimaki, z budyniem

By | 23:56 Leave a Comment

Składniki - ciasto :

500g mąki
1/2 szklanki podgrzanego mleka
40g drożdży
4 łyżki cukru (można troszkę więcej)
100g stopionego masła
2 jajka
1 żółtko (+ białko do posmarowania bułek)
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Składniki - nadzienie budyniowe :

3 szklanki mleka
2 budynie (najlepsze śmietankowe, ale tu robiłam karmelowe)
100g rodzynek (niekoniecznie)

Ciasto : drożdże rozprowadzić w mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i masło (rozpuszczone, chłodne). Wbić jajka i żółtko, wsypać resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Cisto dokładnie wyrobić ręką lub łyżką (tak, żeby odstawało od ręki/łyżki). Odstawić do podwojenia objętości.

Masa budyniowa : budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w 3 szklankach mleka (na gęsto). Ostudzić. Do chłodnego dodać rodzynki.

Gdy ciasto powiększy swoją objętość, przekroić na dwie części, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na dwa prostokąty (20x30cm), posmarować budyniem, zawinąć od krótszego boku jak roladę.

Pokroić na plastry 2cm, ułożyć wysmarowanej masłem blaszce, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec na jasnozłoty kolor, około 20 minut. Po wystudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :