ciasto - mleczna kanapka, cytrynowa

By | 06:47 Leave a Comment

Składniki - biszkopt :

6 jajek
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju


Składniki - mleczna masa :

pół szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
2/3 szklanki cukru
350g masła
16g cukru wanilinowego


Przygotowanie :

  1. Biszkopt : białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
  2. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.
  3. Mleczna masa : mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.

  4. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.
  5. Gotową polewą polać ciasto.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :