cytryny - w rumie

By | 21:50 Leave a Comment

Składniki :

1 cytryna
1/2 - 3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki rumu

Cytrynkę dokładnie szorujemy wodą w mydłem. Zalewamy wrzątkiem.

Kroimy na cienkie plasterki, układamy w słoiczku (u mnie pojemność 250 ml), podsypujemy cukrem. wstrząsamy lekko słoiczkiem, żeby cukier opadał. Możemy chwile odczekać albo od razu zalewamy rumem.

Zamykamy wieczko i mocno wstrząsamy. Powtarzamy tę czynność co jakiś czas aż cukier się rozpuści i wtedy ewentualnie dodajemy jeszcze trochę cukru, żeby uzyskać konsystencję syropu. Gotowe jest po całkowitym rozpuszczeniu cukru.

Rewelacyjne do herbatek owocowych (ale nie tylko) - plasterek cytrynki i trochę syropku.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :