mus - czekoladowy

By | 21:46 Leave a Comment

Składniki :

225g gorzkiej czekolady
2 łyżki Grand Marnier
4 łyżki wody
30g miękkiego masła
3 duże jajka, osobno białka i żółtka
50g drobnego cukru
130g śmietany kremówki


Przygotowanie :

  1. W małym garnuszku umieścić czekoladę, alkohol, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Po rozpuszczeniu zmiksować na gładko z masłem.
  2. W międzyczasie ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając cukier.
  3. Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, miksując, na zmianę z połową masy z ubitych białek, dla rozluźnienia.
  4. W kolejnej miseczce ubić kremówkę. Ubitą dodać do masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i delikatnie wymieszać.
  5. Gotową masę wyłożyć do 4 - 6 małych miseczek o pojemności małych ramenkinów. Nakryć przezroczystą folią do żywności i wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny przed podaniem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :