Składniki :
| 1,5 kg kapusty kiszonej |
| 2 cebule |
| 2 listki laurowe |
| kilka ziaren pieprzu |
| kilka ziaren ziela angielskiego |
| 2 łyżki masła |
| 4 łyżki maki |
| sól, pieprz, cukier |
Przygotowanie :
Kiszoną kapustę jeżeli jest bardzo kwaśna najlepiej lekko przepłukać wodą, następnie pokroić. Dodać do niej pokrojoną w kosteczkę jedną cebulę i zalać całość wrzątkiem, tak aby przykryło kapustę. Dodać 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu, całość gotować do miękkości ok. 40 minut.
W międzyczasie odlać trochę wywaru, tak aby móc później rozprowadzić nim zasmażkę. Na koniec podsmażyć na patelni drugą cebulę, dodać do niej masło i mąkę, zrobić zasmażkę. Rozprowadzić zasmażkę odsączonym wywarem i dodać do kapusty. Jeszcze zasmażać razem przez kilkanaście minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
0 komentarze :