przetwory - leczo

By | 05:02 Leave a Comment

Składniki :

2 kg pomidorów
1 kg papryki (czerwonej i żółtej)
1 kg cukinii
½ kg cebuli
oliwa
papryka słodka w proszku, papryka chili w proszku, papryka ostra wędzona w proszku – do smaku
oregano
sól


Przygotowanie :

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Wydrążamy wnętrze z pestkami i odrzucamy na sitko – żeby odzyskać sok. Miąższ kroimy w małe kawałki.
  2. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie w dużym garnku, dorzucamy cukinię w małych kawałkach (umyte, ale nie obrane), a następnie paprykę w postaci wąskich paseczków. Wtedy też dorzucamy wszystkie rodzaje sproszkowanej papryki.
  3. Na końcu dodajemy pomidory i sok pomidorowy oraz 1 łyżkę oregano i 1 łyżkę soli.
  4. Całość gotujemy około 30 minut.
  5. Przekładamy do słoików, wlewamy na górę 1-2 łyżki oliwy, zamykamy i pasteryzujemy około 20 minut.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :