Składniki :
ok. 1 litr mleka
250g suchego, zmielonego maku
100g orzechów laskowych
100g orzechów włoskich
120g rodzynek
ok. 80g cukru
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
parę kropli olejku migdałowego
bułki pszenne, chałka, sucharki (dałam 4 nieduże bułki)
Przygotowanie :
- Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
- Bułki pokroić na cienkie plasterki. Odstawić na bok.
- Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem i dodać masło. Zagotować. Dalej gotować ok. 15 min. na małej temperaturze, ciągle mieszając. Kolejno dodać miód, cukier do smaku (daję tyle co podane w składnikach), parę kropli olejku migdałowego, orzechy i rodzynki. (Gotowa masa nie powinna być za gęsta. Ewentualnie dolać jeszcze trochę mleka).
- W misce ułożyć pierwszą warstwę bułki. (Moja miska ma pojemność 2,5l). Na bułkę wyłożyć gorącą masą makową. Ułożyć kolejną warstwę bułki i na nią wyłożyć masę makową. Na przemian układać plasterki bułki i masę makową, aż do wyczerpania składników. Na górze powinna być warstwa maku. Całość docisnąć i wyrównać powierzchnię. Pozostawić do ostygnięcia.
- Następnie przykryć miskę (np. folią spożywczą) i wstawić do lodówki na całą noc, aby bułka zmiękła od masy makowej.
- Z góry udekorować posiekanymi bakaliami. Gotowe makówki powinny mieć gęstą i zwartą konsystencję.
0 komentarze :